EDEBİYAT

MATSURI

Japonların günlük hayatında hemen hemen her hafta, bazen haftada birkaç kez gözlemlenen bir olaydır, O-matsuri: Batılılar Matsuri'yi katoliklerin Karnaval'larına, Almanların Fasching'lerine, Meksikalıların Fiesta'larına benzeterek 'festival' (bayram, şölen, tören) demişler. Kuşkusuz, Matsuri'nin bütün dünyadaki türlü bayram ve şölenlere benzeyen evrensel nitelikleri vardır ama yalnızca kendine benzeyen özellikleri de pek çoktur. Bu yüzden Matsuri'yi, başka bir olaya benzetmektense 'Matsuri' olarak anıp anlatmak belki daha doğru olur.

Matsuri, anlam ve deyim olarak "tanrı çağırmak" tanrının önünde, hizmetinde bulunmaktır.

Yeni Yıl

Japonlar, eski yılın bitişi ve yeni yılın gelişini büyük bir coşkuyla kutlarlar. Kutlama dönemine "O-shogatsu" denir ve en geniş anlamıyla yılın ilk ayını içine alır. 1 Ocak'ta aileler biraraya gelerek uzun bir yaşam vereceğine inanılan özel sake, içinde pirinç kekleri bulunan özel bir çorba içerler ve genellikle önceki yıldan kalan acı hatıraları silip atarlar.

İnsanlar evlerinin girişlerini cam dalları ile hasır bezeklerle süslerler. Bunun anlamı, sembolik olarak saf olmayan şeylerin (kotülüklerin) eve girmesini engellemektir. İnsanlar tapınakları ziyaret ederler ve gelecek yılda iyi şans için dua ederler. Akrabalarının ve arkadaşlarının evlerini ziyaret ederek yeni yıl kutlamalarında bulunurlar.

Yeni yılda bütün kuruluşlar ve devlet daireleri yılın üç gününde tatil edilir.

Setsubun

Geçmişte 'Setsubun' kelimesi, eski takvimdeki birçok mevsim değişikliklerine atfe kullanılırdı. Şimdi ise baharın geleneksel başlangıcı olan 3 ve 4 Şubat günlerini belirtmektedir. Eski takvimde baharın ilk günü yeni yılın başlangıcını göstermekteydi ve bir önceki gün, yani Setsubun da geçmiş yılın son gününü temsil etmekteydi. Bugünün kutlamalarının geleneksel biçimi, kötü ruhları savmak için evin etrafına fasulye serpmektir.

Bebek Festivali

Bebek Festivaki, ya da Hina Matsuri. 3 Mart'ta düzenlenir. Kız çocuğu olan aileler bu festivale özgü bebek setini sergilerler. Bu set eski İmparatorluk sarayını temsil eder. Bu festivali özel bir tatlı beyaz sake içerek kutlarlar.

Çocuklar Günü


Eski tarihlerden beri çin'de ve Japonya'da beşinci ayın beşinci günü olarak kutlanırdı, Japonya'da 5 Mayıs, 1948'de ulusal bayram ilan edildi. Bugüne çocuklar Günü adı verildi. Bu festival aslında yalnızca erkek çocuklar içindir. Erkek çocugu olan aileler evlerin dışına güç sembolu olan sazan balığı şeklinde kağıt şeritler asarlar, evin içinde samurai bebekleri ve armalar sergilerler ve özel pirinç kekleri yiyerek kutlamalar yaparlar.

Tanabata Festivali

Genel olarak 7 Temmuz'da, bazı yerlerde de 7 Ağustos'ta kutlanan Tanabata Festivali köklerini bir çin halk destanından alır. Bu destan iki yıldızın Samanyolunda yılda bir defa gerçekleşen romantik buluşmaları üzerinedir. Bu yıldızlar Altair ve Vega'dır. Bu festivalde insanlar renkli kağıt şeritlere dileklerini yazarlar ve bunları banbu dallarına asarlar.

Bon Festivali

Bon festivali geleneksel olarak ay takviminde 15 Temmuz'dan itibaren birkaç gün sürer. Bu günlerde ölülerin ruhlarının kendi evlerine döndüklerine inanılır. Son zamanlarda bu festival 15 Ağustos'ta kutlanmaya başlanmıştır. Yılın bu günlerinde çok sayıda Japon, akrabalarının mezarlarını ziyaret etmek için doğdukları yerlere giderler. Bu festivalde insanlar, ölülerinin ruhlarına yol göstermek için evlerine giden yollara fenerler asarlar, onlara yiyecek sunarlar, ve bon -odari denilen özel bir dans yapılır. Fenerler çoğu zaman nehirlerde yüzdürülür.

Kaynaklar
Japon Kültür Kütüphanesi
Japonya Tanıtım ve Rehber Kıtapları
Japonya Hakkındaki Kitaplar